GWR BLOG

Friss topikok

  • Berze Marianna Palóc Nagita: Szeretnék segítséget kérni, hogy tudok Guinness-rekord kísérletet bejelenteni? Nagyon fontos lenne... (2016.04.25. 00:23) Repülő rekordok
  • tancoloegyetem: A hír így pontos: Most már hivatalosan is a Pécsi Tudományegyetem Táncoló Egyeteme birtokolja az e... (2011.01.21. 09:33) A legfrissebb rekord
  • Ronald: @chipanddale74: Én nem kaptam, pedig odavalósi vagyok. (2010.12.24. 17:01) Karácsonyi rekordok
  • Kebnekaise: @5vos: Szia! Szóval az a helyzet, hogy a londoni központon keresztül kell regisztrálni a rekordkís... (2010.11.19. 13:27) 2010. 11. 18. - Guinness World Records Nap

2011.03.28. 09:41 GWR

A legszőrösebb gyerek

A Guinness Rekordok rajongói számára a hypertrichosis – a fokozott szőrnövekedés orvosi szakkifejezése - nem ismeretlen fogalom.  Abban a mexikói családban, amelyikből Larry és Danny, a cirkuszi artista testvérpár  származik, a tizenkilenc családtagnak az arcát és a testét borítja  sűrű szőr. Ezért amikor halottunk egy thaiföldi kislányról, akinek az egész testét hosszú szőr fedi, felkészültünk, hogy üdvözöljük őt a Guinness Rekorderek családjában.

 

 

 

 

Supatra ’Nat’ Sasuphan az apja segítségével vette fel velünk a kapcsolatot, és amint megnéztük a fényképeket, világossá vált, hogy versenybe szállhatna a legszőrösebb gyerek cím elnyeréséért. A szőrősségi fok megállapítására a kutatók a Ferriman-Gallwey módszert alkalmazzák. Ezzel a technikával ez emberi test kilenc  részén – felső ajak, áll, mellkas, hát, has, kar, kézfej, comb, lábszár -  állapítják meg a szőr mennyiségét .  A Guinness Rekordok meghívta Nat-et és családját Rómába,  hogy a hivatalos méréseket elvégezze, amire a Lo Show dei Record nevű televíziós műsorunkban került sor.

 

 

 

 

A Nat-tel való találkozás Marco Frigatti televíziós döntőbíró számára a műsor egyik legérdekesebb része volt.  ”Nat figyelemre méltó kislány.”, mondja Marco.  ”Büszke magára, és azt szeretné, hogy ugyanúgy kezeljék, mint akárki mást.” Nincs vele semmi probléma – azokkal van gond, akik másként kezelik őt.”

Nat egyetért ezzel. ”Nem érzem úgy, hogy bárki mástól különböznék,  és sok barátom van az iskolában.” Ünnepelt emberként kezdi élvezni a hírnevet, és nagyon boldog volt, hogy lehetősége nyílt ellátogatni egy idegen országba. ”Nagyon élvezetes és izgalmas”, mondata nekünk, ”és most ültem első alkalommal repülőn. Eddig Thaiföldön kívül sehol nem jártam.” De a legizgalmasabb élménye az volt, amikor a Legszőrösebb Gyermek címet átadták neki. ”Attól vagyok különleges, hogy szőr borítja a testem.  Ez életem legboldogabb napja!”, mondta.

Szólj hozzá!


2010.12.24. 09:00 Kebnekaise

Karácsonyi rekordok

 

-         A legnagyobb Mikulás várás
2007. december 9-én az észak-írországi Derry City-ben, a Guildhall téren 13 000 ember várta a Mikulást.
 
-         A legnagyobb adventi naptár
A legnagyobb adventi naptár 71 m magas, 23 m széles és Londonban építették fel a St. Pancras állomáson, az állomás felújításnak évfordulóján, 2007 decemberében.
 
-         A legtöbb karácsonyfaégő
A kölni dóm 2006. december 22-én ragyogó fényben úszott, hiszen a karácsonyfán egyszerre világító legtöbb izzó rekordjának adott helyszínt. A 150 000 égő az RTL-ChariTree karácsonyfáján égett.
 
-         A legnagyobb karácsonyi énekkar
A legnagyobb karácsonyi énekkar 7 514 tagból állt, amikor összeállt a dél-karolinai Bob Jones Egyetemen 2004. december 3-án.
 
-         A legöregebb karácsonyfa
Janet Parker minden évben feldíszíti a karácsonyfáját az angliai Chippenham-ben. A fát a nagynénje vásárolta 1886-ban. A díszes edényben álló fa 30 cm magas és karácsonykor angyalok és Szűz Mária díszíti.
 
-         A legnagyobb „Christmas cracker”
A leghosszabb „christmas cracker” a világon 63,1 m hosszú és 4 m átmérőjű és a buckinghamshire-i Ley Hill Általános Iskola diákjainak szülei készítették a gyerekeknek 2001. december 20-án.
 
-         A legmagasabb karácsonyfa
A világ legmagasabb kivágott karácsonyfája egy 67,36 m magas Douglas fenyő (Pseudotsga menziesii) volt, amely a seattle-i Northgate Bevásárlóközpontban állt 1950 decemberében.

 

Ha szeretsz ehhez hasonló rekordokról olvasgatni, de mégsem kaptad meg a Guinness World Records 2011-es kiadását karácsonyra, akkor sincs semmi gond, hiszen a GABO Kiadó gondozásában megjelent könyv még mindig kapható a nagyobb könyvkereskedésekben.

 

 

 

6 komment


2010.12.21. 09:00 Kebnekaise

Rekordot hoz a Mikulás

Egy nyugdíjas kanadai tanár a világ legnagyobb Mikulás-gyűjteményével került be a Guinness World Records 2011-es kiadásába. A 25 ezer darabos kollekció a tulajdonos szinte minden polcát megtölti, de Jean-Guy Laquerre büszkesége így is határtalan.  

A 74 éves Jean-Guy Laquerre a quebec-i Boucherville lakója, és a mai nappal hivatalosan is a világ legnagyobb Mikulás témájú gyűjteményének tulajdonosa lett. A kollekció 22 év gyűjtőmunkájának eredménye: ez idő alatt 33 országból, összesen 25 189 relikvia gyűlt össze.
A folyamatosan gyarapodó gyűjtemény bekerült a Guinness World Records 2011-es kiadásába, valamint az iTunes szoftverboltjában mától elérhető, Guinness World Records: At Your Fingertips nevű iPad alkalmazásban is megtekinthető.    
 
Jean-Guy érdeklődése 1988-ban fordult a Mikulás figurák felé, miután elhunyt rokonai után örökölt néhány különleges, az 1900-as évek elejéről származó darabot. Ezután kezdett el Mikulás relikviákra vadászni, a képeslapoktól és prospektusoktól kezdve a különböző játékokig és poszterekig. A Mikuláshoz hasonlóan Jean-Guy-nak is sok segítője akadt; igaz, nem manók, hanem barátok és rengeteg bolt segített a gyűjtésben.
 
A lelkesedést a Guinness World Records most azzal jutalmazta, hogy a kollekció szerepel egyrészt a könyv 2011-es kiadásában, másrészt az új, mától elérhető Guinness World Records iPad alkalmazásban is. A rekorddöntésről Jean-Guy így nyilatkozott: „Hatalmas megtiszteltetés, hogy szerepelhetek a Guinness World Records könyvben. Ez mindennél jobb érzés, olyan mintha aranyérmet nyertem volna az olimpián. Az, hogy még az iPad alkalmazásban is benne van a rekordom, még boldogabbá tesz, hiszen így még több embernek okozhat örömöt a gyűjteményem.”  
 
A Guinness World Records kiadvány főszerkesztője, Craig Glenday a következőket mondta a rekorddal kapcsolatban: „Jean-Guy testesíti meg a karácsony szellemét. A gyűjteménye még legcinikusabb emberek arcára is mosolyt csal. Minden gyerek ilyen nagypapát szeretne.”
 
 A Guinness World Records: At Your Fingertips alkalmazás a mai naptól elérhető az iTunes-on keresztül. A kb. 1000 forintért letölthető program több mint 150 fényképet, 140 rekordot, 20 fantasztikus videót, illetve három exkluzív játékot tartalmaz és lehetővé teszi az iPad felhasználók számára, hogy az alkalmazáson keresztül jelentkezzenek, ha Guinness-rekordot szeretnének felállítani.
 
További információ elérhető a http://www.guinnessworldrecords.com/ipad.aspx honlapon.

Szólj hozzá!


2010.12.16. 10:00 Kebnekaise

Karácsonyi rekordkísérlet

Karácsonykor nem csoda, hogy a leginkább rászorulók felé is több figyelem fordul. A több éve sikeresen futó Mikulásgyár program az Antikvarium.hu-val közösen most egy Guinness-rekordkísérlettel köti össze az adakozást, bebizonyítva ezzel, hogy a Guinness-rekordok egy ilyen nemes célt is szolgálhatnak.  

A rekordkísérlet lényege, hogy 2010. december 11-e és 19-e között a budapesti Felvonulási téren közös felolvasást tartanak, amin bárki részt vehet. Sőt, minél többen vesznek rajta részt, annál inkább segítenek a rászorulókon. Az Antikvarium.hu ugyanis minden egyes résztvevő után 2 könyvet ajándékoz a Mikulásgyárnak. A szervezők azt remélik, hogy sikerül elérni az
5 000 fős részvételt és így a 10 000 kötetes adományt.
A Guinness-rekord persze csak az egyik dolog, de a kezdeményezés valódi célja, hogy a rászoruló családok olyan tartós élelmiszerekhez, tisztító- és tisztálkodási szerekhez, játékokhoz, édességekhez és könyvekhez jussanak, ami más módon megvalósíthatatlan lenne számukra.
Így a Mikulásgyár és az Antikvarium.hu ezúton is köszöni az eddig megjelentek részvételét és a sok csomagot, amelyet eljuttattak hozzájuk.
Aki ezután szeretne csomagot feladni, az alábbi módok egyikén teheti meg:
 
-         postán, ingyenes feladással:
kérjük, hogy a következőképp címezze meg a csomagot:
Mikulásgyár – Antikvarium.hu
 
-         személyesen:
a következő helyeken:
·        Felvonulási tér - Mikulásgyár sátor
·        CORVIN Bevásárlóközpont
·        Duna Plaza
·        Csepel Plaza
·        Alba Plaza, Székesfehérvár
·        Debrecen Plaza
·        Győr Plaza
·        Kanizsa Plaza
·        Kaposvár Plaza
·        Miskolc Plaza
·        Nyír Plaza
·        Szeged Plaza
·        Szolnok Plaza
·        Zala Plaza
 
A szervezők kérik, hogy a csomagba mindenki dobja bele a kedvenc mesekönyve címét.
 
Köszönjük!  

Szólj hozzá!


2010.12.14. 10:00 Kebnekaise

Lepkevadász akcióban

Aki szereti a focit, annak nem ismeretlen David Seaman neve. Az Arsenal és az angol válogatott egykori kapusa egyaránt ismert volt elképesztő bravúrjairól és érthetetlen potyagóljairól. Azt, hogy Anglia 2002-es vb-n csak a negyeddöntőig jutott, sokan az ő nyakába varrták, mint ahogy azt is, hogy az Arsenal elbukta az 1995-ös KEK-döntőt a Zaragoza ellen. Mindkét meccsen olyan gólt kapott, amilyet nem lett volna szabad. Ugyanakkor a 2003-as FA-kupa elődöntőben volt egy olyan védése, amire Peter Schmeichel, a Manchester United korábbi legendás kapusa is azt mondta, hogy a legnagyobb védés, amit életében látott.

 

Seaman 2004-ben játszott utoljára, és az Arsenal, valamint az angol válogatott azóta is a hiányával küzd. Visszavonulása után tv-s karrierbe kezdett, rövid karakterszerepeket játszott, televíziós vetélkedőkben volt játékvezető, valamint kétszer is szerepelt jégtáncos műsorban (olyasmiben, amilyen Magyarországon a Sztárok a jégen volt).

47 évesen pedig kitalálta, hogy Guinness-rekordot állít fel. A Saracens rögbicsapatának walesi védőjével, Gavin Henson-nal együtt megdöntötték a legmagasabbról ledobott labda elkapásának rekordját. Ahogy az a videóból is látszik, nem volt egyszerű mutatvány a 102,5 méterről zuhanó labda elkapása, hiszen ilyen magasról körülbelül 50-60 km/óra sebességre gyorsult fel a játékszer. A Wembley mellett megkísérelt rekorddöntés mindenesetre sikerült, és ettől Seaman rendkívül boldog volt. Ha már a világbajnokságot és a Bajnokok Ligáját nem is sikerült megnyernie, de benne lesz a Guinness World Records következő kiadványában. Kevés kapus mondhatja ezt el magáról!

Szólj hozzá!


2010.12.09. 09:00 Kebnekaise

Irodalmi Guinness-rekordok

A Guinness World Records 2011-es kiadásában külön fejezetet kapott a könyv- és lapkiadás. Az itt helyet kapott rekordok közül talán az irodalmi Nobel-díjjal kapcsolatosak a legérdekesebbek. Például, ki mire tippel, melyik ország írói és költői nyerték el eddig a legtöbb irodalmi Nobel-díjat? Nos, az nyert, aki Franciaországra tippelt, hiszen az ország összesen 14 (egyéni, vagy megosztott) irodalmi Nobel-díjban részesült. Már rögtön a legelső díj (1901-ben) is francia földre került, de a többi díjazott is megérdemli, hogy megemlítsük a nevét: Sully Prudhomme (1901); Frédéric Mistral (1904); Romain Rolland (1915); Anatole France (1921); Henri Bergson (1927); Roger Martin du Gard (1937); André Gide (1947); François Mauriac (1952); Albert Camus (1957); Saint-John Perse (1960); Jean-Paul Sartre (1964); Claude Simon (1985); Gao Xingjian (2000) és J. M. G. Le Clézio (2008).

Vagy ugyanilyen érdekes, hogy vajon ki a legfiatalabb irodalmi Nobel-díjas? Az angol író és költő Rudyard Kipling dicsekedhet ezzel a rekorddal. A dzsungel könyve és a Kim szerzője 1907-ben, 42 évesen részesült a díjban „nagyszerű megfigyelőképessége, eredeti képzelőereje és ötleteinek ereje” elismeréseképpen.
És végül jöjjenek a nők! Az irodalmi Nobel-díj 109 éves története során összesen 12 nő részesült az elismerésben. Az első, aki megkapta a díjat a svéd Selma Lagerlöf (1858-1940) volt, „a műveit jellemző fennkölt idealizmusa, élénk képzeletvilága és spirituális szemlélete” miatt. A Nils Holgersson csodálatos utazása szerte a világon még mindig szórakoztató olvasmány a gyerekeknek, így nem csoda, hogy a svédek igen büszkék írónőjükre. Annyira, hogy a svéd 20 koronáson is ő van, persze Nils Holgersson és néhány elmaradhatatlan vadlúd társaságában.
 
U.i.: Az idei Nobel-díjakat holnap adják át Stockholmban.

Rudyard Kipling és Selma Lagerlöf (a képek forrásai: www.oldpicture.com és www.banknotes.com)

Szólj hozzá!


2010.12.07. 10:00 Kebnekaise

Hullámok hátán

Többször is szó volt már olyan Guinness-rekordokról, amelyek felállításához szinte emberfeletti teljesítményre volt szükség. Ilyen a most következő rekord is, ami már a felkészülés során is rendkívüli kitartást és akaraterőt igényelt.

A megszakítás nélküli, leghosszabb szörfözés rekordját felállító Bill Laity napi 700 fekvőtámasszal és 1000 felüléssel készült élete legkeményebb próbatételére, miközben napi egy-két alkalommal még a szörfözést is gyakorolta. A 37 éves Bill 6 éven át keményen edzett, amikor elérkezettnek látta az időt, hogy felvegye a kapcsolatot a Guinness képviselőivel. Eredetileg 3 különböző rekordot akart egyszerre megdönteni: a megszakítás nélküli, leghosszabb szörfözés, a legtöbb hullám és a legnagyobb szörfözve megtett táv rekordját. A Guinness azt javasolta, hogy Bill koncentráljon csak az első rekordra, így végül ebben maradtak. 170 cm hosszú szörfdeszkájával így 26 órán keresztül szörfözött Dél-Karolina partjainál, miközben 147 hullámot lovagolt meg. Ez pont 2 órával több, mint az eddigi rekord, amit Észak-Karolinában állított fel egy Thomas Cannon nevű életmentő, idén augusztusban. Érdekesség, hogy Cannon egy sokkal hosszabb, 3 méteres szörfdeszkán töltött el egy napot a sós vízben.

Egyébként Bill Laity teljesítménye előtt, már csak azért is illik kalapot emelni, mert a rekordot az elmúlt évek egyik legkeményebb téli vihara közben sikerült megdöntenie. Mindent elmond a szél erősségéről, hogy a partról tudósító újságírók sátrait is elvitte.

Bill Laity (a kép forrása: www.worldrecordsacademy.org)

Szólj hozzá!


2010.12.01. 10:00 Kebnekaise

Rekord sörözés

Tegye fel a kezét, aki szereti a sört! Egy olyan blogon, amelynek nevében a Guinness szerepel, illik szeretni a sört,  de gondolom a legtöbbünknek amúgy is van kedvenc söre, amit szívesen kortyolgat egy jó beszélgetés vagy egy nagy buli közben. Van aki a német világos sörökre esküszik és sokan kedvelik a cseh söröket is, mint ahogy a Guinness fekete, langyos és hab nélküli sörének is sok rajongója van és persze a belga sörözők is sok sörbarátot csábítanak be az utcáról. Na igen, a belga sörök. Róluk azt kell tudni, hogy gyakorlatilag mindenféle ízesítésű létezik: csokis, málnás, mangós... és ezek a 2 %-os alkoholtartalmútól a 10-11 %-osig számtalan formában elérhetőek. 

Szóval rengeteg féle belga sör létezik, de mit tegyen az, aki a lehető legtöbbet ki szeretné próbálni, ráadásul egy helyen. Hát, ha Brüsszelben jár, akkor egyszerű a dolga, csak el kell látogatni a Delíríum Café nevű szórakozóhelyre. A világ minden tájáról érkező turisták és cserediákok igazán nemzetközi hangulatot teremtenek a helyen, ahol 2004. január 9-i kínálat szerint 2004 féle sör kapható. Azóta állítólag már 2500 körül jár a kapható sörök száma, de őszintén szólva nem számoltuk össze a 60-70 oldalas katalógus összes szereplőjét.

Kis társaságunk összesen 5 különböző sört próbált ki és érdekes módon a málnás (Floris Framboise) ízlett a legjobban. Ha arra jártok, ne hagyjátok ki! Ha élőben akarjátok megtapasztalni  a Guiness-rekordok világát, mégis csak érdekesebb söröket kóstolgatni, mint a világ legnagyobb kigyóját simogatni.

 

A málnás sör és a Delírium Café (képek forrása: olimatic.wordpress.com; brouette-de-biéres.com) 

Szólj hozzá!


2010.11.22. 16:14 Kebnekaise

Guinness Rekorder a TV2 Aktív című műsorában!

Szólj hozzá!

Címkék: cseh laci guinness world records days 2010


2010.11.19. 13:32 Kebnekaise

Guinness World Records Day 2010

A nemzetközi világnapon, november 18-án, Magyarországon is megrendezésre került a Guinness World Records Day.

A Guinness World Records 2011 című könyv dedikálással egybekötött ünnepélyes bemutatóján Cseh László (úszó világbajnok), Barát Bence (Rubik-kocka rekorder), Bérces Edit (kétszeres világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó), Halápi Roland (lovas kaszkadőr), Simon Zoltán (digitális montázsokat készítő Star Wars művész) és Baticz Milán (Rubik-kocka rekorder) voltak a meghívott vendégek. A Guinness World Record kiadvány magyarországi kiadója, a GABO Kiadó által szervezett eseményen a Guinness-rekorderek élménybeszámolóit követően kvízjátékra került sor a QuizNight.hu szervezésében.
 
A jó hangulatú esemény beleillett a világnapon rendezett hasonló események sorába. A Guinness World Records Day egyik nagy szenzációja volt például, hogy Hollandiában megdöntötték a legnagyobb cipő rekordját. A világ legnagyobb lábbelije 5,5 m hosszú és 2,11 m széles, míg a magassága 2,9 m.
Németországban pedig 91 különböző nemzetiségű ember zsúfolódott be egy szaunába, amivel sikerült átadni a múltnak „a legtöbb nemzetiségű ember egy szaunában” rekordot.
 

A legnagyobb cipő és a legtöbb nemzetiségű ember egy szaunában

A magyar Guinness World Records Day

Szólj hozzá!


2010.11.17. 09:00 Kebnekaise

A kutya, aki visszatért a halálból és Raszputyin, aki nem

Az a gondolat, hogy a macskáknak 9 élete van az egyiptomi kultúrából származik. Szóval jó régi, de valahogy máig él az emberekben ez a mondás. Főként azért, mert majdnem mindenki látott már macskát lehetetlen helyzeteket is túlélni. A Guinness World Records 2011-es kiadványa szerint nem csak a macskák, hanem a kutyák között is vannak csaknem hallhatatlanok. Az egy nap alatt a legtöbb halálos sérülést túlélt kutya rekordját egy Dosha nevű keverék kutya tartja. 2003. április 15-én Dosha elszökött gazdája clearlake-i (Kalifornia, USA) házából, és röviddel később egy autó elgázolta. A rátaláló rendőrök, hogy véget vessenek szenvedésének, fejbe lőtték. A kutyát ezután zsákba tették és egy állatmenhely fagyasztójába helyezték. Két óra elteltével a személyzet tagjai észrevették, hogy Dosha felült a zsákban!

Dosha története nagy hasonlóságot mutat a híres Raszputyin halálával. A II. Miklós orosz cár és felesége Alexandra cárnő kegyeibe férkőző misztikus figurának rendkívül sok ellensége lett a cári udvarban. 1916. december 16-án Juszupov herceg, a cár unokahúgának férje meghívta Raszputyint a palotájába, ahol egy szépen megterített asztal várta. A vendéget ciánnal mérgezett süteménnyel és borral kínálták, amiből jó sokat fogyasztott. Annyi cián volt a süteményekben, hogy már egytől meg kellett volna halnia, és amikor a herceg észrevette, hogy a méreg hatástalan, rálőtt a vendégre.  Aztán a herceg fölment, hogy megünnepeljék Raszputyin halálát, de később lement, hogy megnézze. Ekkor Raszputyin kinyitotta az egyik szemét. A herceg úgy megijedt, hogy felfutott a többiekhez. A misztikus eközben kivánszorgott az udvarra, ahol találkozott a szintén a halálát kívánó Dmitrij Pavlovics nagyherceggel és a politikus Vlagyimir Puriskevicscsel. Az utóbbi rálőtt, majd mindketten botokkal rontottak rá, végül a folyóba vetették. Később állítólag kiderült, hogy a halál oka vízbefúlás volt...
Raszputyin tehát végül meghalt, így maximum posztomusz Guinness-rekorder lehet. Mint a legnehezebben megölhető ember. 

 

Szólj hozzá!


2010.11.14. 09:00 Kebnekaise

2010. 11. 18. - Guinness World Records Nap

Az elmúlt több mint fél évszázad során a „Guinness-rekord” szóösszetétel fogalommá vált. Valamiben a legjobbnak lenni, valami különlegeset nyújtani a világnak – ezt jelenti, ha valaki szerepel a híres rekordgyűjteményben. Nem csoda hát, ha van egy nap az évben, amikor minden a rekorderekről és a rekordokról szól. A nemzetközi világnapon, november 18-án, Magyarországon is megrendezésre kerül a Guinness World Records Day.

A GABO Kiadó és a Quiznight.hu nevében ezúton szeretnénk a blog olvasót meghívni a Guinness World Records 2011. című könyv dedikálással egybekötött
ünnepélyes bemutatójára.

Időpont
2010. november 18. (csütörtök), 13.30

Helyszín
Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ II., Libri Könyváruház
(1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 2. emelet)

Rekorder vendégek
Cseh László úszó világbajnok
Barát Bence bűvös kocka rekorder
Halápi Roland lovas kaszkadőr
Simon Zoltán digitális montázsokat készítő Star Wars-művész
Bérces Edit hosszútávfutó világbajnok

Program:
Magyar világrekorderek interaktív élménybeszámolója
Guinness World Records kvíz-bajnokság a Quiznight.hu szervezésében
A „Hétköznapi rekorderek” elnevezésű Facebook játék nyerteseinek díjátadója
dedikálás

2 komment


2010.11.09. 09:00 Kebnekaise

Házi rekordok vs. Guinness-rekordok

Nézzünk szét kicsit házi rekordjaink háza táján. Az egyik házi rekorderünk például 17 db cigaretta egyszerre való elszívásával nevezett. Mi lehet vajon az igazi Guinness-rekord ebben a kategóriában? Nos, azt Jim Mouth kaszkadőr tartja, aki 2003. november 7-én a „More Than Human” show felvételén 159 cigarettát szívott el egyszerre. Jim egyébként még olyan rekordokat tart, mint a legtöbb egyszerre elszívott szivar (41), vagy a legtöbb egyszerre szívott pipa (40).

Egy másik rekorderaspiránsunk 1500 darabos puzzle-t rakott ki 22 perc alatt. A világ legnagyobb puzzle-je 1.076.820 darabból áll és tizenöt-ezren rakták ki. A 20x30 méteres puzzle 2008. szeptember 28-án készült el, és a Ravensburger Kiadó hirdette meg Ravensburg város 125 éves évfordulójára.
A 66 db üres DVD lemez nem sokkal több, mint amennyit a pakisztáni Mohammad Rohail Riaz egy perc alatt feldobott és elkapott. Riaz 58 db CD-vel csinálta meg a mutatványt Dubaiban, 2009. február 21-én.
A lefotózott szalvétagyűjteményhez is csak annyit tudunk mondani: messze még a Guinness-rekord! Hiszen a holland Frank Divendal 103.009 darabos könyvjelzőgyűjteménye, vagy a brit Carol Vaughan 1331 darabos szappangyűjteménye mellett elbújhat.
Végül a világ leggörbébb lájkja…hát, ilyen rekord nincs a Guinness Rekordok Könyvében, sőt még csak hasonló sem. De ha a körmök hosszúságát nézzük! Minden idők leghosszabb női kézkörmei Lee Redmond nevéhez köthetők, aki 2008. február 23-án összesen 8,65 méternyi kézkörömmel rendelkezett.

Szólj hozzá!


2010.11.04. 09:00 Kebnekaise

Egy órányi tökéletes időtöltés

Halloween van. Illetve volt. És nem itt, hanem ott. Mármint a tengerentúlon. De ilyen apróságok ne zavarjanak bennünket abban, hogy az őszi hangulat szerves részeként kezeljük a november eleji álarcosbálokat, a cukorkáért kuncsorgó, rémisztő jelmezbe öltözött gyerekeket, illetve a faragott töklámpásokat. Ez utóbbi például már itthon is tökre divat, és jogosan: jól néznek ki, főleg ha sok van belőlük. De ha nincs, kérhetünk David Finkle-től. Az essex-i kertész tartja ugyanis az egy óra alatt kifaragott legtöbb tök Guinness-rekordját: 102-t faragott ki a megadott idő alatt.

A 30 éves David nem csak emiatt számít különlegesnek hazájában, Nagy-Britanniában. Ha ugyanis egy különleges töklámpásra vágyunk, akkor is bizalommal fordulhatunk hozzá. David rengeteg hírességet faragott már ki tökből és lámpásainak csodájára járnak Többek között a Daily Mail és a Daily Telegraph is írt róla cikket, amelyben a módszeréről faggatták.
„Azt, hogy ilyen kidolgozott arcképeket tudok készíteni tökből, rengeteg gyakorlás után értem el és mostanra eljutottam oda, hogy minden darab körülbelül 3 órányi munkát igényel. Először egy fénykép alapján felvázolom az arcképet a tökre, majd késsel körbevágom. Gyakorlatilag a tök 3 rétegét használom színként. A legvilágosabb résznél teljesen kivágom a tököt, hogy a benne lévő lámpás fénye átvilágítson rajta, az eggyel világosabb rétegnél csak a tök héját távolítom el, míg a legsötétebbnél a tök húsát és a héját is meghagyom. Nagyon macerás munka, de minden arckép közül Gordon Brown-é tartott a leghosszabb ideig – egyszerűen túl sok ránca van.”

Szólj hozzá!


2010.11.02. 09:00 Kebnekaise

Fejben dől el

Ha dinnyetörésről van szó, sokunknak Karsai József neve ugrik be először. A battonyai politikust azonban hiába keressük a Guinness rekorderek között, a dinnyetörés koronázatlan királya ugyanis az olasz Leonardo D'Andrea. Leonardo a fejével töri szét a dinnyéket, általában egy látványos TV-show keretében. 2001-ben, Madridban 16 görögdinnyét tört össze 1 perc alatt, majd ezt megfejelte 2008-ban: Londonban már 22 dinnyét sikerült elpusztítania a szintidő alatt. Legalább 2 darabra kellett szétesnie a dinnyének; csak ennyi volt a feltétel, de mint a mellékelt videón is látszik, elég keményfejűnek kell lenni hozzá.

Mint ahogy egy másik rekordhoz is: Nick Gatelein a legtöbb önfejberúgás rekordját tartja. Az amerikai Nick honfitársa, Cody Warden rekordját beállítva 77-szer rúgta magát fejbe a 15. X játékok alkalmával Los Angelesben, 2009. augusztus 2-án. Mindenesetre sajátos módja az önkritikának.
 

 

Szólj hozzá!


2010.10.29. 14:54 Kebnekaise

In memoriam Fluffy

Szomorúan tudatjuk minden ismerősével, barátjával, kollégájával és leendő vacsorájával, hogy Fluffy, a világ legnagyobb kígyója méltósággal viselt, rövid lefolyású, de súlyos betegség után elhunyt. A kockás pitonok egész nemzetsége gyászolja mély fájdalommal Fluffyt, akinek tiszteletére holnap nemzeti gyásznap lesz a világ összes terráriumában. A kockás pitonok fekete-fehér kockásak lesznek, a fekete mambák pedig díszsziszegést tartanak pontban déli 12 órakor. Fluffy temetéséről később intézkednek, de biztos, hogy hosszú sorok kígyóznak majd a ravatalnál.

Nyugodj békében Fluffy!

(Fluffyról a blogon itt olvashattok, a haláláról pedig itt.)

Szólj hozzá!


2010.10.28. 10:00 Kebnekaise

Tippek a játékhoz I.

Mint azt nyilván mindenki tudja, múlt héten elindult a nyereményjátékunk a Facebook-on, amely során házi rekordokat várunk. Fotókkal és videókkal lehet pályázni, a részleteket elolvashatjátok itt.

Most egy kis segítséget szeretnénk nyújtani, hogy egész pontosan hogy is kell ezt csinálni.
Persze vannak olyan bátor jelentkezők is, akik nem várták meg tippjeinket, hanem teljesen maguktól töltöttek fel házi rekordot. Így tett Viktor Gergő is, aki a puzzle-rekordjával első volt a játékosok között. Már csak ezért is megérdemel egy like-ot.
De lássuk, hogy döntenek rekordot a nagyok! A következő oldalak a Guinness Rekordok Könyvének 2011-es kiadásából származnak.
 

 

 

 

Szólj hozzá!


2010.10.26. 09:00 Kebnekaise

A legnagyobb mellű nő

Bizonyára sokakat érdekel, hogy ki a legnagyobb női mell tulajdonosa és mégis mekkora a rekorder testrész. Bár ez a történet legalább annyira szomorú, mint érdekes, kezdjük az elején!

A női mell méretének megítélése korról korra változik, ahogy a szépségideál is. A régebbi korok festményeinek Vénusz és Aphrodité ábrázolásai nem feltétlenül tükrözik azt, ahogy ma képzelnénk el a szerelem és a szépség istennőjét. Régebben ugyanis a nagy mell egyáltalán nem volt vonzó, sőt! A kis mellű nőket műveltebbnek és okosabbnak tartották. Manapság a mellmérettel kapcsolatosan egy csomó félelem fogalmazódik meg a nőkben. A XXI. század szépségideáljának való megfelelési vágy sokakban kelt önértékelési zavarokat, ami leginkább annak köszönhető, ahogy néhány férfi megnyilatkozik egyes nők mellméretéről. Szóval sokan vágynak néhány mérettel nagyobb melltartóra, ahogy Sheyla Hershey is. Az ő méretében ugyanis nem nagyon gyártanak a szóban forgó ruhadarabból. A Guinness Rekordok Könyve szerint Sheyla a legnagyobb mellű nő az egész világon. A 30 éves brazil modell ezt a titulust több mint 30 operációval érdemelte ki, ami által a mellmérete 34 FFF lett. Azon kívül, hogy mennyi pénzébe került ez a sok beavatkozás (48.000 euro), azóta rosszul is alszik, fájdalomcsillapítókat szed és a szilikon miatt a repülés is veszélyes számára. Így aztán nem nagyon utazhat messzebbre – mondjuk Dubajba. Egy idő után a lelkiismeretesebb plasztikai sebészek nem is vállalták a mellnagyobbító műtéteket, de Brazíliában végül akadt olyan, aki megcsinálta – Sheyla majdnem bele is halt. Az műtét során kritikus állapotba került és nem sokon múlt, hogy túlélte. Sheyla egyébként 5 nyelven beszél és bevallottan plasztikai műtét függő. De talán most elgondolkodik a dolgon…

 

Sheyla Hersey

Szólj hozzá!

Címkék: szilikon mell nagy mell cici


2010.10.22. 13:38 Kebnekaise

Guinness játék a Facebook-on!

Mindenki tehetséges valamiben. Csak néha nehéz megtalálni, hogy miben. A Guinness World Records Magyarország most segít, hogy ország-világ előtt bebizonyítsd: ebben te vagy a legjobb. A játék lényege ugyanis az, hogy keress valamit, ami nagyon jól megy. Lehet ez egy végtelenül egyszerű dolog (meddig tudod visszatartani a lélegzeted) vagy egészen bonyolult is (akár egy hivatalos Guinness-rekordot is szervezhetsz), a lényeg, hogy a házi rekordodról tölts fel egy képet, vagy videót a Guinness World Records Magyarország Facebook oldalára. Ha sok embernek tetszik, máris te vagy a nyerő: ha egyike vagy az 5 legtöbb like-olást elérő pályázónak, a GABO Kiadó felajánlásaként azonnal a tiéd a 2011-es Guinness Rekordok Könyvének egy magyar rekorder által dedikált példánya! Tölts fel képet vagy videót november 10-ig, szavazz november 15-ig és nyerj!

Szólj hozzá!

Címkék: játék facebook


2010.10.21. 13:08 Kebnekaise

A kultúra tömege

Manapság mindenki híres akar lenni. Híres és gazdag, merthogy ez a kettő általában együtt jár. És hogy lehetünk a legkönnyebben híresek? Szerepeljünk a TV-ben, hiszen azt mindenki nézi, TV-je mindenkinek van.

A gyakorlat azt bizonyítja, hogy fenti logikai lánc működik. A TV szerepléssel nagyon hamar országos ismertséget lehet szerezni, ami aztán a világsiker követhet, miközben folyamatosan dől a pénz. Nem véletlen, hogy a rendszeresen a TV-ben szereplők közül sok rekorder kerül ki, mint például Oprah Winfrey, aki a Guinness Rekordok Könyvében is úgy szerepel, mint a legtöbbet kereső híresség. Oprah 2009 júniusa és 2010 júniusa között a becslések szerint 275 millió dollárt keresett magazinjának, rádiós szerződésének, produkciós cégének és az Oprah Winfrey Network debütálásának köszönhetően.

De a sikeres TV-sorozatok hősei sem keresnek rosszul. Nem csoda, hiszen rengeteg ember követi hétről-hétre a főszereplők kalandjait. Hogy pontosan mennyi? A világ legnézettebb sorozata a 2004-ben debütált Dr. House. Dr. Gregory House érdekes eseteit 66 ország (köztük Magyarország) 81,9 millió tévénézője kísérte figyelemmel 2008-ban. A Dr. House tehát nagy siker, de kérdés, hogy meddig. Vajon hány évadot él majd meg? Megdönti-e majd a leghosszabb ideje futó szappanopera rekordját? Nos, ha meg is dönti, az nem ma lesz. A jelenleg is futó sorozatok közül az ITV Coronation Street-je megy a leghosszabb ideje. 1960-tól fut, azaz 50 éve. Hány éves is lesz 44 év múlva House? :)

Oprah megtudja, hogy mennyit keresett tavaly :) (kép forrása: www.thedailyrash.com)

Szólj hozzá!


2010.10.19. 13:07 Kebnekaise

Hát Guinness a ten isz?

Ki mire gondol, ha meghallja a Guinness nevet? Jó, persze, először a sörre, de azután? A legtöbben nyilván a vicces rekordokra, mint például az ezeken a hasábokon nem oly régen bemutatott lufiszobrászra, vagy olyan emberekre, akik 400 szívószálat tudnak egyszerre a szájukba rakni (róluk is lesz majd poszt:) ). Pedig a Guinness rekordoknak van egy komolyabb oldala is - vagy inkább a Guinness Rekordok Könyvének vannak komolyabb oldalai.

Vegyük például a sportot. Egy-egy olimpia vagy világbajnokság alatt sorra dőlnek a világrekordok, és sokan elfelejtik, hogy ezek egyben Guinness-rekordok is. De a Guinness-rekordoknak megvan az az előnye is, hogy sokszor nem csak a sportolók, hanem a nézők is rekorderek lehetnek. 2010. július 8-án például Serena Williams és Kim Clijsters játszott bemutató mérkőzést a brüsszeli Baudouin Király Stadionban. A meccs maga nem tartogatott sok izgalmat (Clijsters két sima szettben 6:3 6:2-re verte Serenát), de mégis bekerült a rekordok közé, mint a legtöbb néző előtt lebonyolított teniszmérkőzés. 35.681 ember látta a két világsztár csatáját, amivel egy 1973-as rekordot adtak át a múltnak. Akkor a híres nemek csatáján Billie Jean King nyert Bobby Riggs ellen, Houstonban, 30.472 néző előtt.

Szóval ha fel kellett adnod a sportolói karrieredet egy csúnya sérülés miatt, vagy egyszerűen totál tehetségtelen vagy minden sporthoz, még ne add fel a reményt. Talán a barátnőd szíve is könnyebben felenged, ha vasárnap délutánonként így búcsúzol: "Megyek Guinness-rekordot dönteni!"

                                                                                                                           

Kim Clijsters és Serena Williams a rekorddöntés napján

(kép forrása: www.gotennisblog.com)

Szólj hozzá!


2010.10.14. 13:07 Kebnekaise

Kis emberek

Emlékeztek még a világ legkisebb emberére? Tudjátok, Edward Nino Hernández, a kolumbiai srác, aki mindössze 70 cm magasra nőtt. Edward hivatalosan 2010. szeptember 6-tól volt a világ legalacsonyabb embere, egészen máig. Október 14-én ugyanis betöltötte a 18. életévét Khagendra Thapa Magar, aki 3 cm-rel még Edward-nál is alacsonyabb. A hivatalos szabályzat szerint, csak a 18 évnél idősebbek indulhatnak a világ legkisebb embere címért, ezért kellett tehát megvárni, amíg Khagendra átlépi a felnőttkor küszöbét. A Guinness Rekordok Könyvének hitelesítője, Marco Frigatti így nyilatkozott az új rekorderről: „Egy ideje már figyelemmel kísértük Khagendrát, de muszáj volt megvárnunk a 18. születésnapját, hogy kijelenthessük róla, hogy tényleg ő a világ legkisebb embere. Khagendra a legutóbbi, februári mérés óta nőtt egy kicsit, de még mindig alacsonyabb, mint Nino Hernandez.”

A Nepálban (Pokhara tartomány Baglung körzetében) élő Khagendra a Guinness hivatalos mérése szerint 67,08 cm magas. Ehhez 5,5 kg-os súly párosul, így tényleg ő a világ legkisebb embere. Khagendra egyébként a szüleivel él és velük dolgozik a család zöldséges üzletében. Szabadidejében imád karatés filmeket nézni és a tradicionális nepáli néptánc a hobbija.
„Nem gondolom úgy, hogy én egy kis ember vagyok. Nagy embernek érzem magam. De remélem, hogy ez a rekord segít nekem és családomnak." - mondta az új rekorder.
Nino Hernandez pedig így nyilatkozott a rekorddöntésről: „Nagyon élveztem, hogy a világ legkisebb embere lehettem, és nagyon büszke voltam magamra. A rekordokat mindig megdöntik és nagyon boldog vagyok, hogy a cím Khagendrához került. Remélem egy nap személyesen is találkozunk.”

Khagendra Thapa Magar (kép forrása: http://r1baca1.wordpress.com)

Szólj hozzá!


2010.10.13. 13:06 Kebnekaise

BRÉKING!!! - MEGJELENT A GUINNESS REKORDOK KÖNYVÉNEK 2011-ES KIADÁSA!!!!

A mai naptól megvásárolható a Guinness Rekordok Könyvének 2011-es kiadása, magyar nyelven! A könyvben rengeteg érdekes rekordot találhattok, olyanokat, mint amilyenekről ezen a blogon is olvashattok. A 288 oldalas, keménykötésű kiadvány már ott pihen a legtöbb könyvesbolt polcain...és csak rátok vár!:)  

A borító (a kép forrása: www.bookline.hu)

Szólj hozzá!


2010.10.12. 13:05 Kebnekaise

Lufiszobrászat

A gyerekek szeretik a lufikat. Biztos mindenkinek van olyan emléke, amikor kisgyerekként nagyon örült egy léggömbnek. A lufievolúciótan szerint a legalacsonyabb rendű léggömb a sima levegővel töltött, ezt követi a héliumtöltetű (amit beszippantva vicces hangunk lesz – ezzel bármilyen lapos bulit fel lehet dobni), majd a több darabból összerakott, vicces alakú (zsiráf, kutya, vagy bármi más) végül a Zeppelin.

A 43 éves John Cassidy jól felismerte az emberek rajongását a lufik iránt. John bűvészként a legmenőbb helyeken lép fel és mindenkit lenyűgöz, hogy mire képes a léggömbökkel. Igazából nem is egy lufis rekordot tart. Például egy óra alatt 747 lufiszobrot rakott össze vagy 6,4 másodperc alatt megalkotott egy egyszerű lufiszobrot. Az előbbi rekordjának története egészen 1999-ig nyúlik vissza. A Németországban élő Salvatore Sabbatino-val azóta döntögetik egymás rekordjait ebben a kategóriában. 1999-ben John 367 szobrot fújt fel, megdöntve Sabbatino 296-os rekordját. 2001-ben Sabbatino nem hivatalosan megdöntötte ezt a rekordot, de Cassidy azonnal 468 lufiszoborral válaszolt. 2002-ben aztán John a saját rekordját is megdöntötte egy show-műsorban: 494 lufiszobrot fújt fel. Aztán így ment tovább az adok-kapok, egészen a tavalyi, 747-es rekordig.

Emellett még John tartja az egy perc alatt összerakott legtöbb lufiszobor (13) rekordját is, de a legjópofább rekordja, hogy 434 lufiból összerakott egy kétszárnyú repülőt. A modell 490 cm széles és 375 cm hosszú. A 2009-ben megalkotott gép a Guinness Rekordok Könyvének 193. oldalán található.

 


 (kép forrása: www.guinnessrecords.com)

Szólj hozzá!


2010.10.07. 13:05 Kebnekaise

Repülő rekordok

Schwalbe und Sturmvogel. Ez a két szép német név volt a Messerschmitt Me 262 fantázianeve. Az első a vadászgépé ('fecske'), a második a vadászbombázóé ('viharmadár'). Az Me 262 volt a világ első, sorozatban gyártott gázturbinás sugárhajtású repülőgépe. Willy Messerschmitt már önmagában ezért megérdemelte volna, hogy bekerüljön a Guinness Rekordok Könyvének 1945-ös kiadásába, de egyrészt akkor még nem létezett a könyv, másrészt nem valószínű, hogy a szigorú londoni szerkesztők beszerkesztették volna. A fene tudja miért.

Akkor még fantasztikus dolog volt a sugárhajtóműves repülő, ma már a Guinness Rekordok Könyvének minden rekord hitelesítője ilyen gépekkel jár szerte a világban. Azt mondjuk nem tudjuk, hogy Juan Jimenez-hez repült-e valaki Puerto Ricóba, vagy ő jött Londonba a saját gépén. Hiszen Juané a világ legkisebb sugárhajtású repülője, ami mindössze 162 kg. A gép 3,2 m hosszú, a szárnyfesztávolsága 5,7 m és 483 km/h a legnagyobb sebessége. A gép eredeti verziójából 150-et gyártottak, Juané egy speciálisan módosított változat, ami könnyebb és kisebb az eredetinél. Sajnos a gép mérete a hatótávolságot is befolyásolja: csak 400 km-t lehet vele megtenni két tankolás között. Juan mindenesetre nagyon büszke rá, de nem ő volt a gép leghíresebb pilótája, hanem Roger Moore. Az 1983-as Octopussy ('Polipka') nyitójelenetében Mr. Bond egy ilyen géppel menekült a föld-levegő rakéták elől. A tankolás a filmben is komoly probléma volt: a 007-es egy sokat látott vidéki benzikúthoz gördült be "Tele kérem!" felkiáltással.

 


Bond tankol

(a kép forrása: www.aerospaceweb.org)

 

Juan gépe (a kép forrása: www.bd5.com)

1 komment